Binaların dış cepheleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, bina ile beraber dış duvarın tüm fonksiyonlarını yerine getirmek için kullanılan tüm yatay ve dikey yapılar giydirme cephe olarak adlandırılır. Birbirinden farklı birçok cephe giydirme modelleri bulunmaktadır. Alüminyum cephe giydirme, cam giydirme cepheler ya da benzer doğrama cephe giydirmeler ile beraber binaların dış cephelerinin, düz duvarların normalden daha iyi gözükmesini sağlamak bu sayede mümkündür. Sıradan bir düz duvarın cam giydirme ile beraber daha etkili görünüm kazandırılması sağlanabilir olacaktır. 

Öbür taraftan giydirme cepheler için alüminyum kaplama duvarlarda da hem iç hem dış mekân için oldukça etkili görünüm kazandırmak için mümkün olabilir. Böylelikle manzara ve doğallığın görünümü sağlanırken, daha iyi estetik görünüm kazandırmak da bu sayede mümkün olur.

giydirme-cepheler.jpg

Cephe Sistemleri Çeşitleri 

Cephe sistemleriyle ilgili kaplama cinsi ya da kaplamanın ağırlığı ne olacağına dair tüm yapılarda ağır asma ve hafif asma şeklinde 2 çeşit sistem kullanılır. Ağır asma modeller, metre kare başı 100kg panel ağırlığı olanlar olarak nitelendirilirken, 100 kg/m2'den küçükse panellerde hafif asma adı verilen paneller kullanılır. Kendi içerisinde kapalı, panel, transparan, ışıklık, doğrama ve silikon cephe sistemleri gibi çok çeşit bulunmaktadır. En büyük katkısı doğrudan yalıtım sağlaması ve enerji tasarrufu yaratmasıdır.

Giydirme Cepheleri Farkları Nelerdir?

Klasik giydirme cepheler, dış cepheler için önemli olurken hem görsellik açısından hem de ekonomik bir görünüm kazandırma açısından önemlidir. Genel olarak hem yatay hem de dikey çizgiler halinde yapılabilir cephelerdir. 

Eğer cam cepheler yapılırsa, açılır gizli kanat uygulamasıyla beraber yaptırabilirsiniz. Bu uygulamalarda da gizli kanat ve kasa profil sayesinde oldukça dış cephe çözümleri için şık bir tasarım, görünüm yapılırken de gizli bölmelerde açılır pencerelere sahip olunur.

Alüminyum giydirme cephelerin özelliklerine bakıldığında da farklı renk modelleriyle beraber profiller yapılmaktadır. Bu tip cephe giydirmede de iki camın arasına fugalarda silikon dolgu yapılarak ya da farklı bir teknik olarak fitil fuga yapılarak seçim yapılabilir. Bu cephe giydirmelerin en büyük özelliği de dışarıdan bakıldığında herhangi bir şekilde alüminyum profiller gözükmez. Doğrudan cam görünüm kazandırılır. Böylelikle şık bir görünüm kazandırılır.

Dış yüzey kullanılan çeşitli genişliklerle birlikte, alüminyum kapak profili veya mimarların talepleri doğrultusunda da birçok farklı açıdan geometrik uygulama yapılabilir olan modeller, kapaklı alüminyum giydirme cephe sistemidir. Burada hem arz – talep dengesi hem de mimari yapıda statik hesaplama ile mimari derinlik hesaplamaları önem kazanmaktadır. 

Dış cepheler için alüminyum panel cephe sistemleri yapıldığında da bina kabuğu modüler bir teknik ile yapılırken, panel cephe modülleri bileşenleri fabrikada tamamlanarak hazır halde sadece montajı yapılmak adına getirilir. Bunlarda kalite oldukça yüksektir. Daha hızlı montaj edilebilir ve fabrika ortamında gerekli kalite kontrol süreçleri işlendiği için doğrudan montaja geçiş sağlanır.